Butlon.nl: Online boodschappen schadevrij verpakt en geleverd

De markt van online boodschappen wordt gedomineerd door grote supermarkten, flitsende koeriers en leveranciers van maaltijdboxen. Twee jonge ondernemers trokken de stoute schoenen aan en besloten het gevecht aan te gaan. Hun sleutel naar succes? Een uniek scherp geprijsd assortiment en lage bedrijfskosten. DS Smith hielp Butlon.com met de verpakking om de boodschappen schadevrij af te leveren.

Alternatief voor plastic kratten

Wat ooit begon als een platform voor maaltijdbezorging door restaurants groeide in 2020 uit tot een boodschappenservice. Inmiddels levert het bedrijf ruim 2.000 producten aan consumenten door het hele land. De start van het leveren van online boodschappen in plastic kratten bracht echter de nodige logistieke uitdagingen met zich mee.

Alessio Pinna, oprichter van Butlon.com vertelt: “Het leveren van online boodschappen in plastic kratten bleek duur en omslachtig. De kratten namen te veel ruimte in beslag in het magazijn en ook de logistiek rondom retourkratten was een uitdaging. Daarnaast was het erg veel werk om bij te houden wie een krat van ons in zijn bezit had en wie niet. Al snel waren we ruim duizend kratten kwijt.”

Op basis van de berekeningen zijn we gaan testen en uiteindelijk gekomen tot een bedrukte verpakking van gerecycled karton, die niet te zwaar, maar ook niet te licht is. Goed voor de portemonnee en het milieu.

Alessio Pinna
Butlon.com

Juiste kwaliteit karton berekenen

Men nam de beslissing om de plastic kratten te vervangen door kartonnen dozen en nam contact op met DS Smith voor de juiste kwaliteit en uiteindelijke productie. Gezamenlijk werd de gewenste kwaliteit berekend, waarbij er gezocht werd naar een optimale balans tussen formaat en sterkte om zowel de kosten als de hoeveelheid gebruikte grondstoffen zo laag mogelijk te houden.

Er werd rekening gehouden met de grote variatie van het assortiment, van droge boodschappen tot diepvriesproducten. De dozen gaan soms meerdere keren terug in de koeling, waardoor deze vochtig kunnen worden en inzakken. Ook de manier waarop er geleverd wordt varieert enorm. Er is sprake van gedeeltelijk uitbesteed transport, terwijl in sommige gebieden zelf geleverd wordt. Sommige bezorgbussen hebben stellingen, in andere worden de dozen hoog op elkaar gestapeld.

Gerecycled golfkarton voor verzenden van boodschappen

Alessio: “Op basis van de berekeningen zijn we gaan testen en uiteindelijk gekomen tot een bedrukte verpakking van gerecycled karton, die niet te zwaar, maar ook niet te licht is. Goed voor de portemonnee en het milieu. Een bijkomend voordeel van de dozen is dat ze makkelijk gesloten kunnen worden. Zo houden we de controle dat er geen duurdere producten uit de doos vallen of gestolen worden.”