Waarom de Circulaire Economie het beste is voor het bedrijfsleven

Alles wijst erop dat klanten meer zullen kopen, investeerders meer zullen investeren en de beste talenten zullen worden aangetrokken door organisaties die de overstap maken naar de circulaire economie. Waar uw bedrijf zich ook bevindt op die reis, wij kunnen u helpen.

De overgang naar een meer circulaire economie zal grote voordelen opleveren voor het bedrijfsleven. De continuïteit van de grondstoffenvoorziening wordt verbeterd, het concurrentievermogen wordt vergroot, innovatie wordt gestimuleerd, de verkoop wordt gestimuleerd en de beste talenten worden aangetrokken voor nieuw gecreëerde banen. En niet te vergeten de druk die het van onze planeet zal wegnemen.

Wij brengen de juiste experts naar de tafel

Onze verpakkingsklanten wereldwijd zijn al met ons in gesprek over circulariteit - hoewel de gesprekken niet noodzakelijkerwijs op die manier beginnen. Hoewel niet alle bedrijven KPI's zullen hebben die gebaseerd zijn op de Circulaire Economie zelf, hebben ze wel strategische, financiële, verkoop- en operationele doelen waarbij circulaire oplossingen kunnen helpen om deze doelen te halen. Plasticvervanging, bijvoorbeeld, staat voor iedereen op de agenda.

We hebben de voordelen van de Circulaire Economie vanuit een breed scala aan invalshoeken bekeken. Door onze expertise te delen, kunnen we mensen in uw hele bedrijf helpen om een breed scala aan uitdagingen en doelstellingen te halen.

DS Smith is al een circulair bedrijf en zijn we perfect in staat om duidelijkheid te brengen, 'ons verhaal' te koppelen aan 'uw verhaal' en uw toegangspoort te zijn naar de circulaire toekomst.

Marc Chiron
Sales, Marketing & Innovation Director bij DS Smith Packaging

Een accentverschuiving: Het standpunt van de procurement deskundige

Inkoop is aan het evolueren. Inkoop is niet langer alleen gericht op de aankoop van producten om aan de onmiddellijke behoeften van de klant te voldoen, maar houdt rekening met producten en diensten gedurende hun hele levenscyclus.

Door vanaf het begin te begrijpen hoe het einde van de levenscyclus van een product er uit ziet, kunnen onze klanten de inkoopspecificaties zodanig structureren dat rekening wordt gehouden met de totale levenscycluskosten en niet alleen met de prijs vooraf. Dit kan op lange termijn een betere commerciële waarde opleveren.

Veel van onze klanten zijn op zoek naar circulaire of duurzame oplossingen om problemen op te lossen die ze al langer hebben. Zo zegt bijna de helft van de Europeanen (46%) kartonnen of papieren verpakkingen te willen gebruiken in plaats van plastic verpakkingen. Voor een van onze klanten die diepgevroren, gekoelde en niet-gekoelde levensmiddelen verkoopt, zijn we deze uitdaging aangegaan door de ontwikkeling van ECO Bowl™, een nieuw, duurzamer alternatief waarbij gebruik wordt gemaakt van een golfkartonnen bakje en een dunne folie, waardoor het plasticgehalte met 85% wordt verminderd. Bovendien kunnen de materialen aan het einde van de levensduur gemakkelijk worden gescheiden voor recycling.

46%

van de Europeanen verkiest kartonnen of papieren verpakkingen boven plastic

85%

vermindering van plastic inhoud met onze ECO Bowl™ duurzame golfkartonnen dienblad

 

More for less: De mening van de financiële expert

De verschuiving naar de circulaire economie heeft aanzienlijke financiële voordelen. Het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsafval en het terugdringen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld kan klanten aantrekken en behouden en in uw hele bedrijf en toeleveringsketen efficiëntieverbeteringen en waardebesparingen opleveren.

Uit een rapport van de Ellen MacArthur Foundation blijkt dat bedrijven in heel Europa door de toepassing van de beginselen van de circulaire economie tegen 2030 een nettovoordeel van 1,8 biljoen euro kunnen behalen - dat is 0,9 biljoen euro meer dan via het huidige lineaire ontwikkelingspad.

Volgens de EU blijft slechts 5% van de waarde van plastic verpakkingsmateriaal in de economie. De rest gaat verloren na een zeer kort eerste gebruik. De jaarlijkse rekening bedraagt tussen de 70 en 105 miljard euro. Met onze circulaire, vezelgebaseerde verpakkingsoplossingen zouden bedrijven dat geld kunnen ombuigen naar andere initiatieven, zoals het helpen bestrijden van de klimaatverandering.

Dankzij strategieën voor een circulaire economie kan uw bedrijf ook anticiperen op de financiële sancties van strengere regelgeving, zoals de Britse Plastics Tax van 2022 en de Extended Producer Responsibility Reforms (EPR), die uw nettowinst nog verder kunnen doen dalen.

Tegen 2023 zullen wij 100% recycleerbare of herbruikbare verpakkingen produceren en tegen 2030 streven wij ernaar dat al onze verpakkingen gerecycleerd of hergebruikt worden.
Tegen 2023 zullen wij 100% recycleerbare of herbruikbare verpakkingen produceren en tegen 2030 streven wij ernaar dat al onze verpakkingen gerecycleerd of hergebruikt worden.

In onze Impact Centres kunt u ontdekken hoe onze verpakkingen kosteneffectieve duurzaamheidsvoordelen kunnen opleveren voor uw hele bedrijf.

Beleggers zien duurzaamheid als een onderdeel van zowel een goed financieel rendement als voor klanten, werknemers en de omgeving waarin wij actief zijn. Voor ons is duurzaamheid evenzeer een noodzaak als een commerciële opportuniteit en een motor voor groei.

Adrian Marsh
DS Smith Group Finance Director

Verhoog de efficiëntie en verlaag de overheadkosten: De visie van de Operations & Logistics expert

Seismische verschuivingen in het consumentengedrag sinds de COVID-19-pandemie stellen de toeleveringsketens voor enorme uitdagingen die een geheel nieuwe manier van denken vereisen.

Hoe kun je meer bij de mensen thuis afleveren, zonder ze te vol te stoppen met overtollig verpakkingsmateriaal en zonder dat meer voertuigen onze steden nog meer doen dichtslibben en vervuilen?

Wij verminderen de impact van transport door oplossingen te ontwikkelen om verspilling van ruimte bij verpakking, opslag en distributie tegen te gaan en onze Now and Next Sustainability Strategy verplicht ons om het aantal vrachtwagenritten tegen 2025 met 250.000 te verminderen

Zelfs kleine veranderingen kunnen een enorm verschil maken in uw hele toeleveringscyclus. Slechts een paar millimeter minder doosgrootte kan honderden vrachtwagens per jaar van de weg halen, de operationele overheadkosten verlagen, opslagruimte besparen, de arbeidskosten verlagen en de assemblage- en verpakkingstijden aanzienlijk verkorten.

Wij verminderen de impact van transport door oplossingen te ontwikkelen om verspilling van ruimte bij verpakking, opslag en distributie tegen te gaan.
Wij verminderen de impact van transport door oplossingen te ontwikkelen om verspilling van ruimte bij verpakking, opslag en distributie tegen te gaan.

We halen niet alleen vrachtwagens van de weg. We verminderen de milieu-impact van de ritten die we wel maken. Ons nieuwe systeem voor het volgen van vrachtwagens houdt nauwkeurig de voertuigbewegingen bij en meet de CO2-uitstoot en de impact op de duurzaamheidsdoelstellingen van onze klanten. We kunnen deze informatie ook gebruiken om doelstellingen en voorkeuren voor onze vervoerders vast te stellen, waarmee ze moeten instemmen voordat ze als leverancier aan boord worden genomen. Lees meer hierover van onze Head of Operations bij DS Smith Group Logistics, Petra Lippertova.

Elke stap die je zet naar meer circulaire oplossingen creëert een domino-effect van voordelen en efficiëntie in je hele bedrijf.

Wouter Van Tol
Head of Government, Community Affairs & Sustainability bij DS Smith

De juiste impact: De mening van de ontwerpexpert

Ondanks de COVID-19 pandemie blijkt uit recent onderzoek van Ipsos Mori dat de mening van consumenten over duurzaamheid is verhard.

  • 85% wil producten kopen die zo weinig mogelijk verpakking gebruiken.
  • 29% is gestopt met de aankoop van specifieke merken omdat hun verpakking niet duurzaam was.
  • 46% zegt meer kartonnen of papieren verpakkingen te willen gebruiken in plaats van plastic verpakkingen.

Met meer dan 700 verpakkingsontwerpers en -innovators, die elk jaar duizenden verpakkingsspecificaties creëren, helpen wij onze klanten om circulaire alternatieven te creëren die de loyaliteit en verkoop verhogen door materialen in gebruik te houden en afval te ontwerpen. Zodat uw consumenten de herbruikbare, recyclebare verpakkingen krijgen waar ze om vragen.

Door partnerschappen, zoals Aquapak en MULTIVAC, hebben we ons vermogen om 'moeilijk te recyclen' kunststoffen aan te pakken met circulaire alternatieven uitgebreid en hebben we meer dan 650 ontwerpen ontwikkeld die specifiek gericht zijn op kunststofvervanging - met alleen al in 2021 meer dan 54 miljoen vervangende eenheden kunststof.

Het vinden van de juiste balans tussen het beschermen van uw goederen en het beperken van de hoeveelheid gebruikte materialen is een grote uitdaging voor iedereen die online verkoopt, waarbij 39% van alle shoppers zich zorgen maakt over overtollige verpakkingen. Onze op maat gemaakte, duurzame oplossingen elimineren het opvullen van lege ruimte en door het toepassen van onze revolutionaire PACE-programmanormen kunnen wij uw producten beschermen en er tegelijkertijd voor zorgen dat er niet meer verpakking wordt gebruikt dan absoluut noodzakelijk is.

De reis naar de Circulaire Economie zal niet noodzakelijkerwijs een rechte lijn zijn en er kunnen onderweg afwegingen moeten worden gemaakt, maar wij hebben onze toonaangevende Circular Design Metrics tool ontwikkeld die expliciet de gevolgen van uw verpakkingskeuzes uitlegt om u te helpen.

Niemand komt naar zijn werk om afval te creëren of de klimaatverandering te vergroten. Mensen hebben een latente intentie om goed te doen. Wat ontbreekt is de articulatie van hoe je goed doet als bedrijf. Daar kunnen wij bij helpen.

Alan Potts
Design & Innovation Director bij DS Smith

Bescherm uw reputatie en verminder risico's: De mening van de merkexpert

Volgens het World Economic Forum kan een kwart van de marktwaarde van uw bedrijf rechtstreeks in verband worden gebracht met uw reputatie. Dat is de reden waarom 87% van de executives reputatierisico's belangrijker vindt dan alle andere strategische risico's in uw organisatie.

Hoewel het tientallen jaren kan duren om een reputatie op te bouwen, kunnen beelden van plastic van uw merk in de oceaan (of gewoon in uw plaatselijke winkelstraat) uw reputatie in een oogwenk vernietigen.

We zijn bezig de aanvoerketens minder risicovol te maken door tegen 2025 1 miljard stuks plastic uit de schappen van supermarkten te halen en ze te vervangen door duurzame, op vezels gebaseerde alternatieven.

Onze vezelverpakkingen kunnen tot 25 keer worden gerecycled en we hebben ook een volledige Chain of Custody-accreditatie die ervoor zorgt dat de nieuwe vezels in onze producten niet afkomstig zijn uit ontboste gebieden.

En omdat uw duurzaamheidsimago slechts zo goed is als elke schakel in uw toeleveringsketen, zorgen wij er ook voor dat 100% van onze strategische leveranciers onze duurzaamheidsbeloften nakomen.

Het beste talent aantrekken en behouden: De kijk van de HR-expert

Volgens het Europees Parlement zou de circulaire economie tegen 2030 in heel Europa 700 000 nieuwe banen kunnen opleveren. Uit een rapport van Price Waterhouse Coopers blijkt echter dat 88% van de millennials alleen nog maar willen werken voor bedrijven met waarden die zij delen.

Wij laten ons leiden door onze Purpose - ‘Redefining Packaging for a Changing World’. Het is onze reden van bestaan. Het is waarom we bestaan. Het geeft de waarde weer die we bieden aan al onze belanghebbenden en aan de rest van de wereld. We houden onze blik op de toekomst gericht en erkennen de veranderende wereld waarin we actief zijn. We hebben ook een duidelijke reeks waarden die ons ertoe verplichten zorg te dragen voor onze klanten, onze mensen en de wereld om ons heen. Als werkgever met meer dan 29.000 werknemers in meer dan 300 vestigingen in Europa en Noord-Amerika, creëren wij een werkplek waar mensen trots op zijn, met een echte toewijding aan het bouwen van een betere toekomst.

De circulaire economie is de belangrijkste drijfveer achter onze innovatieagenda. We ontwikkelen opwindende en radicale innovaties die laten zien hoe we de overgang in onze sector leiden en voordelen opleveren voor onze klanten, onze wereld en de maatschappij.

Marjolein Lem
Group Innovation Programme Manager bij DS Smith

Praat met ons over uw volgende zakelijke uitdaging. De vraag gaat misschien niet over de circulaire economie - maar de oplossing zou dat wel kunnen zijn.

Neem contact op voor meer informatie