DS Smith stimuleert innovatie en duurzaamheid

Hoe vinden we een balans tussen de noodzaak van ons bedrijf om elke week honderden vrachtwagenreizen door Europa te maken en onze toewijding aan het bouwen van een duurzamere wereld? Terwijl we tegelijkertijd de dienstverlening aan onze klanten verbeteren?

Petra NL.jpg

Over Petra Lippertova – Petra heeft meer dan 25 jaar ervaring in transport en logistiek. Ze heeft met succes projecten in het weg- en spoorvervoer begeleid, nieuwe distributienetwerken opgezet, door leveranciers beheerde voorraden voor klanten geïmplementeerd en projecten met toegevoegde waarde geleid. In haar huidige functie heeft ze onze toeleveringsketens en processen verbeterd door het stimuleren van digitalisering en nieuwe technologieën.

Bij DS Smith werken we er voortdurend aan om onze klanten te voorzien van kwaliteitspapier en verpakkingsoplossingen en om vezels binnen ons circulaire bedrijfsmodel te behouden. Om dit te bereiken, vinden er elke week honderden tijdskritische vrachtwagenbewegingen door Europa plaats.

De taak van het plannen en beheren van deze voertuigbewegingen valt onder onze afdeling Logistics, die nauw samenwerkt met onze recyclingdepots, papier- en verpakkingsfabrieken. Naast ons eigen wagenpark hebben we ook samenwerkingsverbanden met externe vervoerders om het volume aan te vervoeren goederen te verwerken.

Petra piece - transport.jpg

Een betere manier vinden

 In ons hele bedrijf zijn we voortdurend bezig om onze prestaties onder de loep te nemen en manieren te vinden om onze activiteiten soepeler en efficiënter te laten verlopen. Tegelijkertijd verbeteren we via onze Now & Next-duurzaamheidsstrategie onze milieuprestaties en helpen een duurzamere wereld op te bouwen.  

De prestaties in de logistiek worden traditioneel gemeten met behulp van ‘On Time and In Full’ (OTIF)-leveringsstatistieken, een KPI die dient als industriestandaard. OTIF wordt uitgedrukt als een percentage op basis van of de toeleveringsketen in staat was om het verwachte product te leveren in de door de klant bestelde hoeveelheid, op de plaats die met de klant is overeengekomen en op het verwachte tijdstip. Door onze divisies heen is onze OTIF momenteel 95%, wat gunstig is in vergelijking met de KPI ‘s van de industrie, die variëren van 85% tot 100%.

Met onze eigen OTIF-doelstelling van 97% hebben we echter de noodzaak erkend om onze prestaties consistenter en nauwkeuriger te meten.

Een trackrecord van anders denken

Vanuit veel van onze locaties werken we dag en nacht door, zodat we binnen 24 tot 48 uur kunnen voldoen aan dringende leveringsverzoeken van klanten. Deze reizen kunnen honderden kilometers lang zijn, over landsgrenzen heen, waardoor onderweg onverwachte vertragingen kunnen ontstaan. Om onze leveringen nauwkeurig te controleren en meten, hadden we nieuwe, duidelijke statistieken nodig voor de prestaties van zowel ons eigen wagenpark als die van onze externe vervoerders.

We hebben een geschiedenis van anders denken en het tonen van sterk leiderschap in onze industrie. Daarom hebben we ons erop gericht om baanbrekende, realtime zichtbaarheid in onze logistiek te implementeren die ons in staat stelt om zendingen nauwkeurig te volgen, van onze productiefaciliteiten tot aan de deur van onze klanten.

Honderden volgsystemen op één lijn brengen in één oplossing

Paper strategy (2).jpg

Door de krachten te bundelen met Transporeon, een transportbeheerplatform en Sixfold, een realtime zichtbaarheidsplatform, hebben we de volgende generatie supply chain-technologie kunnen implementeren. Samen hebben we honderden verschillende telematicavolgsystemen die door onze externe transportleveranciers in heel Europa worden gebruikt, in één centraal systeem op één lijn gebracht.

Zonder extra hardware of software te gebruiken biedt onze oplossing ons en onze klanten nu:

  • Nauwkeurige OTIF-informatie en levertijden
  • Voertuigpositie zichtbaar in realtime
  • Wachttijd (laden/lossen)
  • Mogelijke vertragingen/risico ‘s van vertraging
  • Naleving van de AVG

Niet alleen slim, maar ook Lean denken

Lean denken is gericht op het verwijderen van verspillingen uit werkprocessen. De oorspronkelijke zeven verspillingen, of Muda, werden ontwikkeld door Taiichi Ohno, de Chief Engineer van Toyota. Verspilling is elke actie of stap in een proces die geen waarde toevoegt aan de klant en ‘Wachten’ is opgenomen in de zeven verspillingen.

Met behulp van dezelfde technologie als die van de Europese Commissie kunnen we proactief een kaart maken met de vertragingen bij grensovergangen in heel Europa, zoals bijvoorbeeld tussen Frankrijk en Zwitserland of Duitsland en Polen.

Deze technologie helpt ons te weten of onze zendingen op tijd of vertraagd zijn en om waar nodig de kernoorzaken te identificeren op lokaal transportniveau. We kunnen de wachttijden bij grenzen consolideren en nauwkeurige resultaten en voorspellingen maken van de levertijden, die we via een link met onze klanten kunnen delen. Met deze informatie kunnen productieschema ‘s efficiënter worden beheerd, zodat lijnen niet inactief blijven.

In de toekomst zal deze technologie ons ook helpen bij het identificeren van vertragingen bij de Britse grens na Brexit.

We verminderen ook de CO2-uitstoot

forest sustainability trees green.jpg

Als onderdeel van onze Now & Next-duurzaamheidsstrategie zetten we ons in voor 30 procent vermindering in CO2e-uitstoot (kooldioxide-equivalent) per ton productie in 2030, ten opzichte van de uitgangswaarde van 2015.

Naast het nauwkeurig volgen van voertuigbewegingen over tijd en afstand kunnen we ook de CO2-uitstoot en de impact op de duurzaamheidsdoelstellingen van onze klanten meten. We kunnen deze informatie gebruiken om doelen en voorkeuren voor onze vervoerders vast te stellen, waarmee ze akkoord moeten gaan vóórdat ze als leverancier worden geaccepteerd.

Tegen 2025 willen we ook 250.000 vrachtwagenritten van de weg halen. Als onderdeel van onze strategie voor logistieke optimalisatie streven we ernaar om waar mogelijk meer trein- en watertransport te gebruiken en het aantal lege kilometers te verminderen. Door voertuigen op de weg te monitoren, kan ons systeem risico ‘s in verband met “off-route” identificeren en verminderen, zoals wachten op niet-goedgekeurde afleverlocaties en het minimaliseren van de stilstandtijden van voertuigen met draaiende motoren.

Bouwen aan een duurzamere wereld, met de volgende generatie supply chain-technologie

Door innovatie en anders denken over onze toeleveringsketen zijn we er trots op dat we een oplossing hebben ontwikkeld die ons een betrouwbaardere leverancier maakt en tegelijkertijd de impact van transport op het milieu vermindert.