Hoe we met Koen Pack een gesloten kringloop-model toepassen voor de recycling van kartonnen verpakkingen

We helpen Koen Pack, de gespecialiseerde leverancier van bloemen- en plantenverpakkingen, om een gesloten kringloop-model voor recycling van karton en om hun visie op duurzaamheid waar te maken.

Samengevat

DS Smith levert aan Koen Pack verpakkingen voor bloemen en planten die over de hele wereld worden verkocht. Door samen te werken met onze Recycling Divisie wordt Koen Pack nu onderdeel van een volledig controleerbaar en traceerbaar gesloten kringloop-model, dat 100% van het karton dat Koen Pack in Nederland recyclet, weer in nieuwe dozen omzet.

Koen_CaseStudy_Image_05_920x150px.jpg

Koen_CaseStudy_Image_02_920x465px.jpgOver Koen Pack

Koen Pack, opgericht in 1996, is een specialist op het gebied van bloemen- en plantenverpakkingen. Bloemen en planten worden elke dag over de hele wereld verzonden met behulp van hun dozen die in Nederland worden geproduceerd door onze Packaging Divisie. Net als DS Smith erkent Koen Pack de noodzaak om aan een duurzame wereld te werken. Beter afvalbeheer speelt een belangrijke rol om dat te bereiken.

De uitdaging

Om 100% van de kartonafvallen van Koen Pack om te zetten in nieuwe dozen.

Koen Pack sluit zich aan bij het gesloten kringloop-model van DS Smith voor haar Nederlandse activiteiten, waarbij hun kartonafval wordt ingezameld, gerecycled en vervolgens wordt hergebruikt om nieuwe dozen te maken. Om dit te kunnen bereiken, moesten we  een samenwerking tot stand brengen op alle gebieden binnen hun toeleveringsketen.

Onze oplossing

Koen_CaseStudy_Image_06_920x150px.jpg

Ons circulaire bedrijfsmodel zorgt ervoor dat kartonafval dat bij onze klanten wordt ingezameld kan worden  gerecycled, daarna tot nieuw papier kan worden verwerkt en - aansluitend wordt geproduceerd tot golfkartonnen verpakkingen en dat alles binnen 14 dagen.

Om de transportefficiëntie te optimaliseren werken we samen met Nijssen Recycling, een  betrouwbare lokale recyclingpartner. Als onderdeel van onze volledig controleerbare en traceerbare oplossing, zamelt Nijssen Recycling  kartonafval in bij de  locatie van Koen Pack in Amstelveen en  perst het karton in balen. Vervolgens halen we als onderdeel van onze reguliere wekelijkse inzameling de balen op bij Nijssen. Deze worden naar onze papierfabriek De Hoop (NL) gebracht en gebruikt om gerecyclede bruine liners te maken. De liners worden vervolgens gebruikt voor de productie van nieuwe dozen.

DSS-_Koen_GIF_V07.gif

Voordelen

Koen Pack wordt onderdeel van een recyclingsysteem met gesloten kringloop. Materialen worden zo lang mogelijk  hergebruikt, waardoor de behoefte aan nieuwe materialen wordt verminderd en uiteindelijk de overmatige consumptie van natuurlijke hulpbronnen wordt beperkt.

  • Door de juiste duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen kan Koen Pack vezels recyclen en wordt per jaar duizenden tonnen aan verpakkingen in de toeleveringsketen gehouden
  • Door samen te werken met Nijssen Recycling bieden we een efficiënte oplossing binnen een specifieke lokale markt waardoor kosten en onnodige kilometers worden verminderd

1DS Smith en Ipsos MORI-rapport over duurzame verpakkingen, november 2020