Innovaties voor recyclingtechnologie onthuld

Iedereen weet dat de toekomst van recycling voortdurend in beweging is. Er zijn echter veel ontwikkelingen in de recyclingtechnologie waarvan u misschien niet op de hoogte bent.

Steph Dalton Blog Author Header.png

Het circulaire economiepakket van de EU heeft zeer duidelijke recyclingdoelstellingen voor haar lidstaten, waaronder een recyclingpercentage van 65 % voor verpakkingen in 2025 en niet meer dan 10 % van het gemeentelijk afval dat op de stortplaats terechtkomt. Om dit te ondersteunen is er duidelijk een betere recyclingtechnologie nodig.

Deze technologie hoeft echter niet spectaculair te zijn: zelfs kleine verfijningen van bestaande processen kunnen tot betere resultaten leiden.

Hieronder vindt u enkele recyclingtechnologieën die op dit moment worden ontwikkeld, waaronder enkele van onze eigen investeringen op dit gebied.

Digitalisering

De digitalisering van recyclingsystemen is nodig zodat recycling en afvalbeheer kunnen blijven voldoen aan de vraag. Gegevens en informatie moeten duidelijk zijn en een impact hebben, willen bedrijven positieve veranderingen doorvoeren, en door digitalisering en gegevensplatforms te integreren wordt ervoor gezorgd dat bedrijven over voldoende informatie beschikken om de juiste beslissingen te nemen met betrekking tot hun recycling.

We werken momenteel samen met IBM om het gebruik van beeldherkenning te onderzoeken om verontreinigingen in recycling te identificeren die het recyclingproces kunnen belemmeren. We maken ook gebruik van Near Infra-Red scanners (NIR) om plasticverontreiniging bij de recycling aan te pakken. NIR werd eerst getest in onze fabrieken in het Verenigd Koninkrijk en Italië, en wordt nu in al onze Europese fabrieken uitgerold. De scanners kunnen plastic identificeren in papier en karton dat voor recycling wordt ingezameld, nog voordat het papier in onze fabrieken wordt uitgeladen.

Digitalisation.jpg

In de afgelopen jaren heeft onze papierfabriek in Kemsley, de grootste fabriek voor gerecycled papier in het Verenigd Koninkrijk, zoveel plastic verontreiniging in voor recycling bestemd papier en karton gemeten, dat er wel 4,8 miljoen grote grijze vuilniszakken mee gevuld konden worden.

Uit deze cijfers blijkt de omvang van het probleem met plastic en het belang van digitale kwaliteitscontroles in de gehele recyclingindustrie.

We moeten onze mensen erbij betrekken

Bij DS Smith zijn onze mensen de sleutel tot ons succes, dus het is teleurstellend om te zien dat zoveel andere bedrijven HR, Environment & Sustainability of Health & Safety niet zien als een kans voor digitale oplossingen. We geloven dat nieuwe technologie nu al in onze hele organisatie waarde toevoegt en de ervaring van onze werknemers, klanten en belanghebbenden verbetert.

Ook geloven we dat het digitale vertrouwen van jongere werknemers moet worden aangewakkerd en we voorspellen een verdere versnelling van de digitale adoptie naarmate onze nieuwe medewerkers hun carrière zullen ontwikkelen en binnen DS Smith steeds invloedrijkere posities zullen bekleden.

Verminderen van verontreiniging

Om recycling te laten evolueren moet er meer gedaan worden om verontreiniging pro-actief aan te pakken. Verontreinigingen in recyclingstromen leiden tot meer afval, waardoor de haalbaarheid van sommige recyclingprocessen mogelijk wordt ondermijnd.

Contamination.jpg

Onlangs hebben we in onze papierfabriek in Lucca, Italië, een bekroonde installatie voor het scheiden van afgekeurde papier- en plasticvezels geïnstalleerd. Met deze technologie kunnen afgekeurde papiervezels worden gescheiden van verontreinigingen en teruggeplaatst in het papierproductieproces, wat betekent dat een extra 2500 ton aan papiervezels per jaar kunnen worden gebruikt om papierproducten te maken. Het uitrollen van soortgelijke technologieën in al onze fabrieken zal de mogelijkheid bieden om meer dan 50.000 ton papiervezels terug te winnen, die anders te zwaar vervuild zouden zijn geweest om te kunnen worden recycled.

De productie wordt voortdurend gemeten en bewaakt om onze klanten de kwaliteitsgarantie te bieden die ze nodig hebben. We hebben aanzienlijke interne kennis en technische expertise ontwikkeld over de gedetailleerde meting en analyse van gerecyclede vezels in realtime om de uiteindelijke papiereigenschappen beter te kunnen controleren. Geavanceerde gegevensanalyse, snelle beeldanalyse en machine learning worden allemaal gebruikt om het papierproductieproces beter te ondersteunen en de consistentie en prestaties van het product verder te optimaliseren.

Traceerbaarheid – Het gesloten kringloopmodel: de echte toekomst van recycling?

Recycling in een gesloten kringloop is een proces waarbij afval, of hulpbronnen zoals wij het graag noemen, worden ingezameld, gerecycleerd en daarna opnieuw worden gebruikt om hetzelfde product te maken als waar het uit voortkwam.

Om tot echte recycling in een gesloten kringloop te komen, moet in technologie worden geïnvesteerd, maar is ook samenwerking in de hele toeleveringsketen nodig. Daarom hebben we een volledig controleerbaar en traceerbaar gesloten kringloopmodel voor onze klanten ontwikkeld.

De echte toekomst van recycling gaat verder dan technologie alleen: er is een fundamentele verandering nodig in de manier waarop we tegen afval aankijken.

Toekomstbestendig en innovatief recyclen

Samenwerken met DS Smith betekent niet alleen dat u de verwerking van uw afval, verpakkingen en recycling moet gaan organiseren. Het betekent samenwerken om oplossingen te vinden die zich verder kunnen ontwikkelen en een lange levensduur hebben.