Delarange Cosmetics optimaliseert productie met nieuwe verpakking

Delarange Cosmetics biedt totaalconcepten voor het creëren, ontwikkelen en produceren van kwalitatieve verzorgende cosmetica. Daarnaast is Delarange een van Europa’s grootste producenten van lippenbalsem. Het omzetten van hete vloeibare wax in miljoenen tubes lippenbalsem leverde een aantal bijzondere uitdagingen op tijdens het productieproces, welke opgelost werden met … golfkarton.

De wax, de grondstof voor lippenbalsem, werd verhit en samen met een speciale mix van ingrediënten op een temperatuur van 80 graden Celsius in een plastic zak en emmer gegoten. De wax werd weggezet en, eenmaal gestold, aan de plastic zakken uit de emmer getild. De zakken werden eenmalig gebruikt en de emmers konden, na een arbeidsintensief schoonmaakproces, meerdere keren gebruikt worden.

Samen met DS Smith Packaging ging men op een missie om het productieproces te verbeteren. Het proces werd tot in detail bestudeerd en de verkregen inzichten werden besproken met de operators, interne logistiek en het management. De verpakkingsdesigners van DS Smith konden alle details van het proces vanuit elke hoek benaderen om de meest optimale oplossing te ontwerpen.

Dankzij de innovatieve manier waarop DS Smith verpakkingen ontwerpt, konden wij onze processen aanzienlijk verbeteren — Hendrik-Jan van der Horst
Dankzij de innovatieve manier waarop DS Smith verpakkingen ontwerpt, konden wij onze processen aanzienlijk verbeteren — Hendrik-Jan van der Horst

Hendrik-Jan van der Horst van Delarange Cosmetics vertelt: “De verpakkingsoplossing blinkt uit in zijn eenvoud. Een slim ontworpen golfkartonnen plaat wordt voorzien van een PET-coating en de zorgvuldig geplaatste vouwlijnen worden gezet zonder de buitenlaag te perforeren. Eenmaal gevouwen ontstaat er een hittebestendige en waterdichte tray met handvatten, die klotsen, en dus morsen, tegengaat."

“DS Smith schakelde snel en was enorm behulpzaam en bereidwillig om mee te denken in een handzaam design. Na meerdere testen heeft dit uiteindelijk geresulteerd tot een product dat niet alleen esthetisch- maar ook procestechnisch voordelen oplevert.”

De voordelen op een rijtje:

Minder plastic

De hete wax kan rechtstreeks in de lekvrije, golfkartonnen verpakking gegoten worden. Dankzij de vorm van de verpakking kan het gestolde product gemakkelijk uit de doos gehaald worden. Hiermee worden de plastic zakken vervangen door een veel dunnere en recyclebare kunststof liner.

hete-vloeistof-rechtstreeks-gegoten-in-een-vochtwerende-golfkartonnen-verpakking-met-pet-liner.jpg

Ruimtebesparend golfkarton

Omdat de golfkartonnen verpakkingen plat geleverd worden, nemen ze bij inkomende goederen slechts een fractie van de ruimte in beslag die de plastic emmertjes innamen. Daarnaast levert het ook extra ruimte in uitgaande goederen op. De vorm van de opgezette verpakking benut de europallet veel beter, waardoor kostbare magazijnruimte bespaard wordt.

golfkartonnen-dozen-nemen-minder-ruimte-in-op-een-europallet-dan-plastic-emmers copy.jpg

Extra productie ruimte

De hele oefening had bovendien nog een onverwacht extra voordeel. In de oude situatie werden de gevulde emmers op de productievloer gezet om af te koelen vóórdat de deksel op de emmer kon en afgesloten worden. Nu de plastic emmers zijn vervangen door golfkarton kan de doos meteen na het vullen gesloten worden door middel van de vaste deksel en opgeborgen in het magazijn. Dit spaart niet alleen kostbare tijd, maar laat de ruimte ook vrij voor andere productieactiviteiten.

productie-controle-van-vloeibare-wax-in-een-kartonnen-doos copy.jpg

Tijdbesparend verpakkingsontwerp

En, tenslotte, doordat de emmers niet meer schoongemaakt hoeven te worden, is er geen kans meer op contaminatie (denk ook aan geur). Daarnaast kostte het schoonmaken van de emmers niet alleen veel energie van het productiepersoneel, men gebruikte ook de nodige schoonmaakmiddelen. Het nieuwe verpakkingsontwerp bespaarde niet alleen zeep, maar ook kostbare tijd van productiepersoneel. Tijd die men beter kan besteden aan de productie van cosmetica.

productie-van-cosmetica.jpg