DS Smith en Stoffels tomaten halen 83% lucht uit verpakking

Stoffels Tomaten en verpakkingsproducent DS Smith verduurzaamden onlangs het verpakkingsontwerp en de logistiek rondom de aanlevering van tomatentrays. De nieuw gestandaardiseerde verpakking is geoptimaliseerd qua vezelgebruik en heeft minder karton nodig. Door de installatie van een automatische opzetmachine kunnen de trays plat aangeleverd worden, wat ruimte in de vrachtwagen bespaart.

De nieuwe verpakking is gemaakt van 100% recycleerbaar karton en wordt plat in plaats van opgezet aangeleverd
De nieuwe verpakking is gemaakt van 100% recycleerbaar karton en wordt plat in plaats van opgezet aangeleverd

Stoffels gebruikte tot voor kort trays in verschillende soorten, maten en papierkwaliteiten. Door elke stap in het logistieke proces nauwkeurig in kaart te brengen, konden beide bedrijven de verpakking standaardiseren en de papierkwaliteit optimaliseren zodat onnodig gebruik van materialen wordt vermeden. De nieuwe verpakking is gemaakt van 100% recycleerbaar karton en wordt plat in plaats van opgezet aangeleverd op de inpaklocatie bij Stoffels.

Nieuwe opzetmachine voor kartonnen trays

Door dit herontwerp en de installatie van een nieuwe opzetmachine zijn jaarlijks 146 minder vrachtwagenritten nodig in de supply chain. De behoefte aan opslagruimte wordt op jaarbasis met meer dan 1.000 pallets verminderd. DS Smith begeleidde het mechanisatieproject, van ontwerp van de verpakking tot bepalen en plaatsing van de juiste opzetmachine.

Het aantal referenties én de benodigde opslagruimte is teruggebracht tot minder dan een vijfde
Het aantal referenties én de benodigde opslagruimte is teruggebracht tot minder dan een vijfde

Stoffels Tomaten en focus op duurzaamheid

Paul Stoffels, gedelegeerd bestuurder van Stoffels legt uit: “We werken intensief aan een duurzame bedrijfsvoering. Zo werken we met biologische middelen, recycleren 100% van ons drainwater, zetten afval terug naar grondstof volgens het “cradle to cradle” principe, trachten plastic te vermijden en zetten in op biobased grondstoffen voor onze verpakkingsmaterialen.”

De focus op duurzaamheid vertaalt zich ook in bedrijfstechnische voordelen, onder andere op het gebied van veiligheid en efficiëntie in het magazijn. “Het aantal referenties én de benodigde opslagruimte is teruggebracht tot minder dan een vijfde, wat het voorraadbeheer aanzienlijk eenvoudiger maakt. Het magazijn is overzichtelijker en het aantal heftruckbewegingen wordt sterk gereduceerd.“, aldus Paul Stoffels.

Wilt u meer weten? Deze collega's kunnen u alles vertellen over deze klantcase

Filip Van Impe

Filip Van Impe

Packaging Systems Engineer


+32 9 255 13 13

Nancy Vandamme

Nancy Vandamme

Business Development Manager


+32 9 255 13 13

Remko Berkhout

Remko Berkhout

Marketing & Communications Manager


+31 313 677 911