Zeewier als alternatieve vezelbron voor papier en verpakkingen?

Bij DS Smith onderzoeken we hoe zeewiervezels gebruikt kunnen worden als grondstof in papier en verpakkingsproducten – met het oog op de toenemende vraag van klanten en consumenten naar duurzame goederen.

Voor het eerst in de sector zou DS Smith zeewier in haar verpakkingsnetwerk kunnen gebruiken als alternatieve vezelbron voor hout. Na de eerste experimenten onderzoekt het bedrijf ook de mogelijkheid of zeewier een belangrijke rol kan spelen als alternatief voor plastic , door te fungeren als een barrièrecoating ter vervanging van op aardolie gebaseerde verpakkingen die worden gebruikt bij de bescherming van vele voedingsmiddelen.

DS Smith zit aan tafel met een aantal biotechnologiebedrijven, om het gebruik van zeewiervezels in verschillende verpakkingsproducten, zoals kartonnen dozen, papierwikkels en kartonnen trays, te onderzoeken.

Het zeewierproject maakt deel uit van het eerder dit jaar aangekondigde R&D-programma van DS Smith ter waarde van 100 miljoen pond (ongeveer 117,5 miljoen euro) voor de circulaire economie. DS Smith werkt ook aan natuurlijke vezels van andere innovatieve natuurlijke materialen zoals stro, hennep, miscanthus en katoen, maar ook van meer ongebruikelijke bronnen zoals de margrietbloemige bekerplant en landbouwafval zoals cacaodoppen of bagasse - de pulpvezel die overblijft nadat suikerriet is verwerkt.  

ds-smith-kemsley-paper-mill-testing-1.jpg

De Circulaire Economie vormt de kern van de Now and Next-strategie van DS Smith, waarbij de nadruk ligt op het sluiten van de kringloop door betere ontwerpen, het beschermen van natuurlijke hulpbronnen door elke vezel optimaal te benutten, het verminderen van afval en vervuiling door circulaire oplossingen en het uitrusten van mensen om de overgang naar een circulaire economie te leiden. Tegen 2023 zal DS Smith 100% herbruikbare of recycleerbare verpakkingen produceren en het doel is dat tegen 2030 al haar verpakkingen gerecycleerd of hergebruikt zullen zijn.

Neem contact op voor meer informatie