Afval elimineren met DS Smith

‘Nul Afval’ is het idee dat we al het onnodige afval uit de maatschappij kunnen bannen door te veranderen hoe we leven. Als bijvoorbeeld alle producten circulair waren ontworpen met herbruikbare of recycleerbare bestanddelen, zou dit een enorm effect hebben op de levensduur van het product en de vermindering van afval.

Als iedereen toegang zou hebben tot consistente en betrouwbare recyclingcentra zouden we bovendien kunnen waarborgen dat voorwerpen die voor recycling in aanmerking komen ook daadwerkelijk worden gerecycled.

Het is een enorm ambitieus idee, maar organisaties kunnen zelf de weg van afvaleliminatie inslaan door verbeteringen aan te brengen in de activiteiten van hun toeleveringsketen en recyclingsystemen

Hoe ondersteunt DS Smith zijn klanten op weg naar Nul Afval?

 De doelstelling van onze duurzaamheidsstrategie is dat we tegen 2025 100 % herbruikbare of recycleerbare verpakkingen vervaardigen, waardoor het voor klanten eenvoudiger wordt om hun toeleveringsketens duurzamer te maken. Toeleveringsketens worden op deze wijze toeleveringscycli.

Bij DS Smith staat recycling centraal bij alles wat we doen. We beheren elk jaar meer dan 5,5 miljoen ton papier voor recycling door heel Europa.

We werken samen met o.a. winkeliers, plaatselijke autoriteiten en fabrikanten om ervoor te zorgen dat ze hun recycleerbare materialen op de best mogelijke manier hanteren. We hebben er een gevestigd belang bij te recycleren wat we via hen inzamelen.

Ons model ‘Doos naar doos in 14 dagen’ geeft een gesloten recyclingcyclus van papier weer. We voorzien onze papierfabrieken van kwalitatieve grondstoffen die zij opnieuw kunnen verwerken tot gerecycleerd verpakkingspapier, dat daarna wordt geleverd aan onze Packaging Operations die er weer duurzame verpakkingsproducten van maken. 

Hoe zorgt u voor Nul afval op kantoor?

Nul Afval op het werk is een ambitieus streven. U kunt het afval dat u produceert verminderen en uw recyclingniveaus verhogen door uw teams te motiveren en recycling deel te maken van ieders taak.

Om betrokkenheid op werkplekken te creëren moet recycling zichtbaar, toegankelijk en eenvoudig zijn. De combinatie van de expertise van een bedrijf als DS Smith en praktische bewustwordingscampagnes zoals de week van afvaleliminatie werpt gelukkig zijn vruchten af.

Als u recycling op uw werkplek flink wilt bevorderen, beschrijft dit plan voor nul afval op kantoor enkele van de adviezen die we geven aan teams waar we mee samenwerken.

  • Verminderen

Denk na voordat u iets meeneemt naar kantoor. Wordt het straks afval?

We hebben allemaal gehoord over tweezijdig printen, maar hoe kunt u nog een stap verdergaan? Plannen wanneer u uw melk koopt tot hergebruiken van kladpapier op kantoor; er zijn vele manieren waarop u het materiaal dat u in de prullenbak gooit kunt verminderen.

  • Recyclen

Wat gooit u momenteel weg dat u eigenlijk had kunnen recyclen? Denk na over welke materialen u kunt recyclen en bedenk hoe u deze op kantoor gaat inzamelen. Het scheiden van materiaal leidt tot minder vervuiling, hoogwaardige recycling en kan tot aanzienlijke economische en milieubesparende voordelen leiden. Gescheiden inzameling van papier en karton was zelfs een van de vijf kernaanbevelingen in het rapport ‘The Tipping Point’ van DS Smith.

  • Verplaatsen

Het klinkt simpel, maar als uw afvalbakken op de verkeerde plek staan, is het voor mensen lastiger om op de juiste manier te recyclen. Neem individuele afvalbakken onder de bureaus van mensen weg en installeer een systeem voor afval en recyclingzones rond uw locatie om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk materiaal kunt inzamelen.

Een papierverzamelbak bij de printer en een afvalbak voor voedselresten in keukens en cafetaria’s zullen u helpen bij vermindering van vervuiling in uw andere materiaalstromen.

Mensen kunnen hun lunch verpakt hebben in metaal en plastic materiaal, dus moedig ze aan hun schaaltjes en blikjes te wassen voordat ze deze in de afvalbak gooien.

  • Verantwoordelijkheid

U moet uw teams meekrijgen als u uw plannen voor nul afval op kantoor wilt realiseren.

Stimuleer uw managers om mee te doen door de veranderingen in teamvergaderingen te introduceren. U kunt binnen uw afdelingen recyclinghoofden aanwijzen die de teamleden kunnen helpen herinneren
wat waar weggegooid moet worden.

Als u wilt praten over een beter afvalbeheer voor uw bedrijf en hoe het plan voor afvaleliminatie op kantoor uw recycling een boost kan geven, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Tips voor nul afval

Afvaleliminatie geldt niet alleen voor kantoor. Er zijn vele manieren waarop u kunt helpen het milieu te beschermen door eenvoudige stappen te nemen om verspilling te verminderen en meer te recyclen.

  • Neem uw eigen verpakkingen mee

Vele supermarkten en natuurvoedingswinkels zijn bezig hun verpakkingsmateriaal te verminderen. DS Smith heeft zelfs kortgeleden gemeld dat in alle supermarkten door heel Europa 1,5 miljoen ton plastic vervangen kan worden.

Denk er als u boodschappen gaat doen aan uw eigen verpakking mee te nemen en deze ter plaatse te vullen met bijvoorbeeld noten, pasta, fruit en groenten. En vergeet ook uw herbruikbare tas niet!

  • Plan van te voren

Een dagje weg? Als u een lunch of wat snacks voor onderweg maakt, bespaart dit verpakking voor voedsel én een hoop geld. En herbruikbare koffiebekers voorkomen onnodige verspilling.

Als u onderweg toch iets moet kopen, controleer voordat u het koopt dan wel of de verpakking gerecycled kan worden.

  • Geef oude kleding een nieuw doel

De snel veranderende modewereld heeft een enorme impact op het milieu. Naar schatting verdwijnt er jaarlijks € 158 miljoen aan kleding naar de vuilnisbelt. Laten we hier een oplossing voor vinden en doneer uw kleding aan een liefdadige instelling, koop tweedehands kleding of leer naaien.

  • Meld u af

Bekijk uw brievenbus en update uw mailinglijst. Meld u af voor mailinglijsten, kies voor online facturen en e-facturering en stuur op speciale gelegenheden digitale wenskaarten.

  • Controleer uw toiletartikelen

Flessen shampoo en douchegel, tandenborstels en wattenstaafjes kunnen veel plastic produceren. Overweeg de overstap naar stukken zeep, bamboe tandenborstels, losse scheermesjes in plaats van plastic wegwerpscheermesjes en stoffen doekjes/washandjes in plaats van gezichtsreinigingsdoekjes.