design-packaging.jpg

Verpakkingen ontwerpen: de kunst van het weglaten

Het ontwerpen van golfkartonnen verpakkingen is een vak apart. Er is veel waar je op moet letten, met maar weinig marge voor fouten. Als inkoper wil je je daar – geloof ons – écht niet in verdiepen. Wat je wel wilt is een unieke verpakking die aan alle eisen voldoet. Die waarde toevoegt aan je product. En die in alle fasen van de product life cycle kostenefficiënt is. Tijd om kennis te maken met The Power of Less.

Laten we eerlijk zijn, of je nu bij een grote onderneming werkt of in het midden- en kleinbedrijf, als inkoper wil je altijd meer voor minder. Maar bij het ontwerpen van verpakkingen moet de knop dan misschien toch even om. Want bij verpakkingen geldt steeds vaker: hoe minder je krijgt, hoe beter het is.

Simpel is sterk

Bij het ontwerpen van verpakkingen draait namelijk alles om eenvoud. De kunst is om een verpakking zo te ontwerpen dat je zo min mogelijk materiaal nodig hebt. Dat maakt niet alleen de (productiekosten van de) verpakking zelf goedkoper, maar ook het afvoeren van het materiaal voor de eindgebruiker. Daarbij moet het ontwerp zó simpel zijn dat het gebruik ervan voor iedereen duidelijk is. Zo voorkom je verschillende interpretaties van bijvoorbeeld vouwen en inzetten en dus onnodig en kostbaar tijdverlies. Sterker nog: een goed verpakkingsontwerp draagt bij aan het verminderen van de totale handling en houdt ook nog eens rekening met een optimale palletisering om de beladingsgraad van vrachtwagens laag te houden en zo transportkosten uit te sparen. Dat kun je als inkoper waarschijnlijk niet uit een offerte halen!

Eigen designstudio

Bij DS Smith noemen wij dit The Power of Less. En we spreken uit ervaring. Het ontwerpen van verpakkingen is immers al jaren onze specialiteit. Wij beschikken over een eigen designstudio, waar wij in samenspraak met onze opdrachtgevers elke dag weer onderscheidende verpakkingen en modellen maken. Bij voorkeur in golfkarton, maar zo nodig ook in andere materialen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een foamspecialist in huis. En dankzij het grote, internationale netwerk van DS Smith kunnen wij een beroep doen op de denkkracht van nog veel meer verpakkingsspecialisten.

Voor midden- en kleinbedrijf

In tegenstelling tot wat veel mensen denken pakt dat ook voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland heel goed uit. Groot staat in dit geval namelijk vooral voor praktisch. Wat al bedacht is hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden. En waar innovatie wordt gevraagd zijn inspiratiebronnen bij ons ruimschoots voor handen.

Van retail tot industrie

Onze verpakkingsontwerpen bewijzen inmiddels hun waarde in uiteenlopende branches.

Van Retail tot Fast Moving Consumer Goods. En van de foodsector tot de maak-, meet- en regelindustrie. We ontwerpen met evenveel plezier een verpakking die in een grote oplage moet worden geproduceerd, als zogenaamde ‘specialties’: bijzondere ontwerpen voor artikelen waarvan er maar enkelen op de markt worden gebracht. De uitdaging is altijd groot genoeg.

Laat niets aan het toeval over

Zit je zelf met een specifieke verpakkingsvraag of wil je een verpakking op maat laten ontwerpen? Denk dan even verder dan een offerte aanvragen en neem vrijblijvend contact op met een van onze accountmanagers. Wij komen graag bij je langs om jouw project persoonlijk door te spreken.