Иновативно решение за етикетирање за максимална флексибилност

DS Smith поставува нови стандарди со ласерско кодирање во областа на доцната фаза на приспособување

Со иновативно решение за ласерско етикетирање, DS Smith заедно со Videojet Technologies, производител на висококвалитетни решенија за етикети, отвораат целосно нова димензија во областа на доцната фаза на приспособување на амбалажата за нашите клиенти. Со ласерското кодирање, соодветната претходно отпечатена амбалажа може брзо и индивидуално да се етикетира со висок квалитет на производствената линија. Како резултат се добива значително поефикасен процес на дизајнирање. Како добро познат производител во секторот на FMCG, специјалистот за амбалажа и штандови значително ги намалува сложеноста и процесот на трошоци со новата процедура.

„Со значително намалување на видовите амбалажа, што го постигнавме со проект за усогласување на форматот и изгледот на печатење со употреба на ласерско кодирање, се јави цела низа на придобивки: пониски трошоци за складирање, помал напор за логистика и администрација, поголеми тиражи, подобро планирање, доверливост и максимална флексибилност. На крајот од проектот има јасно опипливо зголемување во ефикасноста и исплатливоста", вели Мајкл Лампрехт, директор на продажба и маркетинг во DS Smith, l одделение за амбалажа D-A-CH.

Решение за иновативен процес 

Со своето решение за иновативни процеси, снабдувачот со целосни услуги за амбалажа DS Smith им нуди на своите клиенти највисоко ниво на флексибилност кога додава текст, слики или кодови на амбалажата. Брзата имплементација на различни верзии за различни земји или информации за содржината што се менуваат во краток рок може да се направат директно на линијата за амбалажа.

Во процесот на директно печатење со флексографија врз картонска амбалажа, полето кое е означено за подоцнежно индивидуално етикетирање се печати со ласерска боја. Бојата има ласерски пигменти кои се претвораат во црно при контакт со ласерски зрак по пат на хемиска реакција. Ова овозможува претходно печатените нацрти директно да се печатат на индивидуални информации со голема брзина или при недостапност на системот, скоро веднаш. „Етикетирањето со помош на ласер создава стабилна репродукција на чист пишан текст или кодови. Резултатот од печатењето е убедлив со постојана трајност и неверојатен квалитет,“ истакнува Роберт Цимерман, главен раководител на сметководство во Videojet Technologies.

„Со овој процес можеме значително да ги намалиме сложеноста и трошоците за нашите клиенти во процесот на пакување,“ истакнува Лампрехт. „Во исто време ја зголемуваме ефикасноста на нивните процеси.“

Неколку придобивки од ласерското кодирање:

  • Максимална флексибилност благодарение на најновиот можен чекор во производството
  • Значително намалување на видовите амбалажа
  • Пониски трошоци за складирање, помал логистички напор
  • Побрзо време до пазарот
  • Висок квалитет и трајност на печатената слика

 За повеќе информации контактирајте со: