Транспортна амбалажа за Valeo

Оптимална заштита за прекуокеански пратки на прекинувачи за волани – ова решение е победник на Deutscher Verpackungspreis 2016 (Германска награда за амбалажа).

Предизвик: минимизирање на ризиците, намалување на трошоците 

 На тие што извезуваат стока преку океан во големи количини им треба безбедна и ценовно оптимална амбалажа за транзит и транспорт. Снабдувачот за автомобили и комерцијални возила Valeo не сакаше да ризикува при доставата на прекинувачите за волан, па му постави предизвик на DS Smith да дизајнира решение.

Нашиот пристап: Паметен дизајн

Системот за амбалажа што го разви DS Smith има блокирачка облога направена од брановиден картон, која овозможува заштита од удар на вкупно осум прекинувачи за волан. Благодарение на паметниот механизам за спојување, влошките може брзо да се поврзат една со друга без додатни алати. Тоа му овозможува на Valeo да ги пакува компонентите побрзо и поекономично. Дури и отстранувањето од страна на вработените на линијата за склопување во фабриката е исто толку брзо и едноставно. Бидејќи обоените видливи површини на прекинувачите за волан немаат контакт со облогата во текот на транспортот, решението сигурно спречува и гребење и друго површинско оштетување.

Резултати: Висока заштита и оптимизирана логистика

  • Високото ниво на заштита на компонентите и нивните површини при транспорт со паметен механизам за спојување и иновативна заштитна облога
  • Оптимална искористеност на палетите и просторот во контејнерите, бидејќи две палети од брановиден картон секогаш може да се редат една врз друга.
  • Брзо и економично пакување