Stro, hennep, cacaodoppen, madeliefjes en zelfs zeewier: hoe uw (plasticvrije) boodschappen in de toekomst verpakt zouden kunnen worden

We denken buiten de gebaande paden door nieuwe en innovatieve materialen uit te proberen voor ons productieproces voor papier en verpakkingen, waaronder stro, madeliefjes, hennep, cacaodoppen en zeewier.

We testen momenteel een reeks alternatieve vezels als onderdeel van ons R&D- en innovatieplan van £ 100 miljoen om die sneller in te kunnen voeren in de kringloopeconomie (circular economy). Het programma zal het potentieel van de vezels en de plasticvervangende mogelijkheden van een aantal materialen onderzoeken om het scala aan bronmaterialen dat het bedrijf voor verpakkingen gebruikt, te diversifiëren.

Ook onderzoeken we het gebruik van eenjarige planten zoals madeliefjes en landbouwafval om hun vezeleigenschappen en mogelijke prestaties voor de productie van papier. Er zijn een aantal eerste proeven binnen onze sector gedaan waarbij is onderzocht hoe zeewier kan worden gebruikt als grondstof om probleemplastics uit karton, papierwikkels en kartonnen bakjes te verwijderen.

Ons innovatieteam experimenteert nu met cacaodoppen voor karton in chocoladeverpakkingen en bekijkt andere materialen die een goed milieuprofiel hebben. Zoals landbouwafval in de vorm van stro, en eenjarige planten zoals hennep of miscanthus, die in sommige gevallen aanzienlijk minder energie en water nodig hebben dan sommige traditionele materialen om papier te produceren.¹

Nu de zware belasting van de planeet duidelijker is dan ooit, kan ons onderzoek de druk op de bossen verminderen en de natuurlijke hulpbronnen van de planeet beschermen.

Thomas Ferge
Paper and Board Development Director bij DS Smith

“We kijken niet alleen hoe we de standaard gerecyclede papiervezels die we nu al gebruiken kunnen optimaliseren, maar zijn ook erg enthousiast over het vooruitzicht van gebruik van andere hulpbronnen zoals miscanthus, hennep, landbouwafval en zeewier in de volgende generatie verpakkingsoplossingen. Dit alles maakt deel uit van ons doel om tegen 2030 het maximum te halen uit elke vezel die we gebruiken.”

Samen met onderzoekspartners hebben we dergelijke nieuwe materialen uitgetest. In een innovatief pilotprogramma met de Research Institutes of Sweden (RISE) hebben we onderzocht hoe de eigenschappen van stro en zeewier zouden kunnen werken voor verpakkingsprodukten, in vergelijking met meer traditionele materialen zoals gerecycled hard- en zachthout.

Als onderdeel van onze Now and Next duurzaamheidsstrategie hebben we de ambitie om tegen 2025 het vezelgebruik voor individuele toeleveringsketens in 100 procent van de nieuwe verpakkingsoplossingen te optimaliseren en tegen 2030 elke vezel voor elke toeleveringsketen te optimaliseren.

1. De nieuwe processen vergen tot 50% minder energie en 95% minder water dan de traditionele pulpprocessen.